Bilzen

2009: De reuzen van Tervuren adopteren drie reuzen uit Bilzen

In 1965 werden de reuzen Brugmiel (wijzend op de Brugstraat in Bilzen) en Maaslis (een verwijzing naar de Maaskant) aangekocht om de folklore in Bilzen te laten herleven. De gemeente was erg enthousiast, en de reuzen mochten zelfs trouwen in 1966 op het stadhuis. Ze staan er nog steeds officieel geregistreerd. Een babytelgje, Demerjanneke, kwam het reuzengezin vervoegen in 1967. De naam is een verwijzing naar de Demer die door Bilzen stroomt. Tot eind jaren 80 waren de reuzen te zien in reuzenstoeten in en rond Bilzen.
De reuzen zijn dan in de vergetelheid geraakt, maar werden in de zomer van 2009 geadopteerd door de reuzen van Tervuren met de bedoeling een stukje Bilzerse geschiedenis te laten herleven. Door de jaren heen geraakten de reuzen versleten, maar na 3 jaar restauratie werden de Bilzerse reuzen Maaslis, Brugmiel en Demerjanneke herboren en officieel ingeschreven in het guldenboek van de gemeente Tervuren, onder toeziend oog van onder andere de stadsraad van Bilzen.

Deze drie reuzen zijn gemaakt op basis van een aluminium frame en een hoofd van een combinatie van papier-maché en piepschuim. Daardoor zijn het ook zeer beweeglijke lichtgewichtjes. Hun kledij werd gemaakt door Petra en Anneke.