Reuzenfamilie

In het voorjaar van 1948 werd op vraag van het gemeentebestuur het Feestcomiteit opgericht. Het toenmalige gemeentebestuur drong erop aan dat de folklore in de gemeente opnieuw zou herleven. In juli van dat jaar trok de eerste bloemenstoet door de gemeente en gezien het succes werd dit nog een vijftal keer herhaald. Daar Tervuren nu eenmaal geen bloemenkwekerscentrum was, bloeide dit initiatief dood om financiële redenen. Op 22 februari 1951 besloot het Feestcomiteit twee reuzen aan te kopen. Aangezien deze reuzen echte Tervurenaars uitbeelden, kregen zij de naam Pie en Wanne. Onder de oudere inwoners waren er immers heel wat Petrussen en Johanna’s, in de volksmond Pie en Wanne.


Ontdek hier alles over onze reuzen


Pie

Onze pater familias. Hij is getrouwd met Wanne en samen hebben ze een zoon Jommeke. De naam Pie is afkomstig van Pieter, Pierre, Peter…

Pie draagt z’n mooiste vest als hij naar de jaarmarkt in Leuven gaat en komt terug met z’n gekochte vleeswaren bengelend aan z’n wandelstok.

Wanne

Wanne is getrouwd met Pie en is de mama van Jomme. Haar naam Wanne komt in de volksmond van ‘Johanna’.

Naar de markt in Leuven gaat ze in haar mooiste kleren. In de mand die ze draagt zitten de koopwaren: groenten, fruit en bloemen

Jomme

Jomme is de zoon van Pie en Wanne. Hij werd vernoemd naar zijn peter Jomme Ceuppens.

Jomme draagt in z’n linkerhand een mandje met duiven: gekocht op de jaarmarkt.

Rosse Weey (Lowie)

Een klein eenmanszaakje als schoenhersteller, maar je kon er voor alles terecht: voor je schoenen, je leren jas en je boekentas. Maar opgelet, hij zat voor geen grapje verlegen. Hij was een echte volksfiguur en als stichter ging hij steevast mee in onze stoet als pastor Munte en zijn vrouw speelde de meid Rosalien.

Rosse Weey heeft geen mand. Hij werd vroeger op de schouders gedragen en staat nu samen met de andere draagkop Charel op de hoeken van onze reuzenkar.

Charel Coeckelberghs

Charel Coeckelberghs was medestichter van het “feestcomité der reuzen”. Charel heeft geen mand maar werd op de schouders gedragen. Hij staat samen met Rosse Weey op de reuzenkar.

Brugmiel

Brugmiel werd samen met zijn vrouw Maaslis en zoon Demerjanneke in 2009 geadopteerd van de gemeente Bilzen. Na restauratie werden ze ingeschreven in het bevolkingsregister van Tervuren onder het toeziend oog van Eddy Merckx en Miel Puttemans.

Brugmiel durft al eens te gaan vliegen bij een stoet, zeker zijn hoed. Hij is een echte deugniet en doet toeschouwers schrikken tijdens evenementen. Zijn familie woont in Limburg, en hij opent elk jaar de carnavalstoet in Bilzen. Tijdens dat carnaval kijkt hij te diep in het glas, tot groot ongenoegen van zijn vrouw.

Maaslis

Maaslis werd samen met haar man Brugmiel en zoon Demerjanneke in 2009 geadopteerd van de gemeente Bilzen.

Maaslis is een uitdagende dame met lang blond haar en een guitige snoet. Ze wordt daarom gedragen door Stefaan en is heel beweeglijk, en is zeker niet verlegen om een frats uit te halen tijdens stoeten.

Haar Limburgse familie is altijd aanwezig als er reuzenactiviteiten zijn, en als het weer het toelaat opent zij met haar gezin de carnavalstoet in Bilzen.

Demerjanneke

Demerjanneke werd samen met zijn ouders Brugmiel en Maaslis in 2009 geadopteerd van de gemeente Bilzen.

Hij gaat graag op stap met zijn hoge hoed en sjaal. Hij wordt in de vereniging “de spoetnik” genoemd omwille van zijn vorm. Hij is ook de enigste reus die “helicopter” kan spelen met zijn loshangende armen.

Susse de pompoenweger

Susse werd in 2009 gebouwd in samenspraak met de pompoenvereniging van Duisburg. Hij is ook de mascotte van de Halloween wandeling In Tervuren.

Als pompoenweger heeft hij zijn weegschaal altijd bij.

Gust de witloofboer

De witloofboer is afkomstig uit Moorsel, een gehucht van Tervuren. Hij werd gemaakt ter gelegenheid van de Moorselse feesten en symboliseert een volksfiguur uit Moorsel.

Susse de Lancier

Dit is helaas een dode reus: er is zeer weinig over geweten en hij bestaat fysiek ook niet meer. Hij zou de mascotte geweest zijn van het gelijknamig café, dat gesloten werd in 1976(?). Hij is eigendom van de fanfare Sint Cecilia Duisburg.

Hij werd geboren en gedoopt in 1979 in Duisburg ter ere van de Duisburgse feesten. Het hoofd werd gemaakt door een decorbouwer van de toemalige BRT.

Bertje van de scouts

Bertje is een reus die gemaakt werd door de Scouts Sint-Hubertus Tervuren.

Bertje1 werd gemaakt door Cauwenberghs, oud lid van de vereniging, maar is teloor gegaan door de instorting van de loods van de pastorie. Hij was volledig gemaakt uit piepschuim en kon ook niet gedragen worden.

Bertje2, een replica van Bertje1, uit 2015 heeft een mand van ijzen en kan wel gedragen worden. Hij draagt de kleding van Bertje1

Vos van Vossem

De vos is de reus van de Koninklijke Harmonie Vossem’s Voerezonen. De kleuren van Vossem, rood en groen, komen terug in zijn kleding. De vos is geboren op 30 augustus 1980 en werd gemaakt ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de harmonie en trad voor het eerst op in de grote lichtstoet van dat jaar.

De vos is gedoopt en ingeschreven in bevolkingsregister van Tervuren. Hij is gemaakt op basis van een rieten mand. Het is een gedragen reus en heel beweeglijk door het zeer regelmatig wisselen van de pijnder (reuzendrager).