Pie, Wanne & Jomme

Tussen beide wereldoorlogen in trokken de Tervurenaars trouw naar de jaarmarkt in Leuven, in die tijd een “feestdag” voor de boeren en de arbeiders. Pa, ma en de kinderen trokken er ’s ochtends met het beruchte stoomtrammetje al op uit, uitgedost in hun beste kleren. De blauwe kiel en de rood-witte zakdoek harmonieerden puik onder de fluwelen pet. Moeders beste rokken en schort waren gewassen en gestreken. Na een dag van inkopen, drinken en feesten slaagden enkelen er in om met de laatste stoomtram terug in Tervuren te geraken. Anderen verkozen door te vieren tot in de kleine uurtjes en sukkelden te voet terug.

Pie en Wanne worden tijdens deze terugtocht uitgebeeld. Pie draagt het gekochte vlees aan zijn wandelstok die achteloos op zijn schouder ligt. Wanne torst een enorme mand met groenten, fruit en bloemen. In 1975 werden Pie en Wanne de gelukkige ouders van hun eerste zoon Jommeke.

Ondanks goede en kwade huwelijksdagen zijn onze reuzen nog steeds samen en zijn ze regelmatig te zien op plaatselijke festiviteiten, maar treden ook op in Reuzenstoeten in binnen- en buitenland

Pie

Pie is geboren op 1 juli 1951 in Tervuren. Hij is er ook ingeschreven in het bevolkingsregister. Pie is 3,10 meter groot en weegt 51 kilo. De basis is een kruislings gevlochten rieten mand. Zijn huidige hoofd is een replica gemaakt uit spuitschuim.

Sterke pijnders (reusdragers) kunnen Pie nog dragen, maar de laatste jaren staat hij op de reuzenkar tijdens lange stoeten. Op evenementen en korte afstanden draagt en danst Stefaan nog met Pie.

Wanne

Wanne is geboren in Tervuren op 1 juli 1951. Ze is 3,10 meter groot en weegt 56 kilo. Nadat vandalen haar originele rieten mand hadden vernield kreeg ze een ijzeren mand.

Ze is de zwaarste reus van Tervuren en staat tijdens lange stoeten op de reuzenkar naast Pie en Jomme. Sporadisch wordt ze nog een keer gedragen door Stefaan maar ze is heel moeilijk in evenwicht te houden door haar volle boezem en bijgevolg hoog gelegen zwwaartepunt.

Jomme

Hij werd geboren in 1975 als ‘Jommeke’ en is de zoon van Pie en Wanne. Jomme is 2,60 meter en weegt 48 kilo. Jomme is gemaakt op basis van een recht gevlochten rieten mand, verstevigd met ijzer.

Tijdens kermissen, stoeten en actes de présence zijn ze altijd met 3 aanwezig. Jomme gaat enkel in zijn eentje op stap als de 1-meiboomplanting in de kerk doorgaat.

Wanneer Jomme met z’n familie op de reuzenkar staat, krijgen ze het gezelschap van Jackske: 90-plusser en reus in hart en nieren, getooid in de eerste klederdracht van onze vereniging.